Thursday, 25 February 2016

Rombongan Merisik

Assalammualaikum...


16th August 2015


Alhamdulilah..thanks to Allah..
majlis merisik berjalan lancar.. Sebenarnya tak plan pun nk merisik bagai..
tp my mom nak jugak..katanye ni la masanye nk kenai2 mak ayah and adik beradik dia..
Majlis ni simple jer..sebab mengejut jer si dia tbe2 nk dtg..dan dia inform sy sehari sebelum nk mai..
mau tak kelam kabut..plan raya haji nk mai merisik..

Nak jadikn cerita..hari jumaat dia blek Taiping.. sabtu dia turun Ipoh nk cari cincin merisik..
sebenarnye tak ada cincin pun tak apa...tp si dia nk jugak bg..alololo so sweet sgt la awk ni..
jadi bermula la misi mencari cincin.. bwk my mom skali..
cari2..pilih2.. akhirnye jumpa yg berkenan.. huhuh..





















Cincin Merisik


Bonda n Bakal Bonda

Dia..dia..dia...

Maka dengan ini..berakhirla episode merisik.. heheh..
Alhamdulilah. nntkn episode bertunang yer...




Wednesday, 24 February 2016

Berhari Raya Bersama Dia ~ 2015

Assalammualaikum..

Selamat Hari Raya 2015...

Ni kisah sambungan drama AKASIA yg tergantung dari tahun lepas..
selesai misi mencari baju raya maka beraya lah kita

OK tahun 2015 ni special sikit..sebab dah ada calon suami..hahah..
set date kami nk jumpa masing2 punya family..hikhikhik..
Maka bermula la episode yg mendebarkan..
dia dtg dulu rumah sy..masa tu semua adik bradik ada kecuali abg kedua sy..dia pergi khuruj dia India selama 4bulan.. Masing2 dah standby nk terkam Inteview dia..
maklumla..sy anak bongsu.. dan ni kali ke 2 bwk calon jumpa family..
so mereka lebih berhati dalam sesi soal siasat.. Sian dia muka cuak..
*Tapi hakikatnye..sy yg byk kena bahan..sampai hati akak n abgku..
ktorg dah pakat nk cakap bihun sup tu aku yg masak depan si dia..
tp ibuku slumber jer ckp depan dia "Bukan kak ana ker yg masak."
Damn mati kutu di situ..bru nk blagak..huh..

Selesai sesi di rumah sy.. Now turn di rumah dia..
hehehe.. jom pi Taiping..


Selamat Hari Raya...

Sy dan En.Abi

Muka excited terlepas ujian pertama..

Pou gebu dia..

Alhamdulilah..kedatangan sy di sambut baik oleh family dia..huhuh..
rugi la lau family dia tolak menantu gebu mcm sy..hahah..

*Balik siap tapau durian 1 bonet.. huhuh..durian batu kurau tu.. trima ksih fmly bakal mentua sy..hahah
Confident terlebih...




Demam Denggi - Jenis dan tanda-tanda yang perlu kita tahu

Assalammualaikum...


Tak sempat nak update entry seterusnya ttg aku & dia..hahaha
OK kali ni kita share sikit info tentang denggi..
baru2 ni kesayangan sy kena denggi..kesian..sampai lembik dia..

Our little Ironman demam... Ironman tu acu punya..ayah su yg bg..dia berkenan sgt..acu bg pinjam je yer... huhuh

Admit.. sian nye Muhammad Uwais Al-Qarni ni..




Budak ni demam2 pun.. dok ingat "Nak ayam goleng"...
tak pun.."Acu...nk KNG (KFC)"
*Pengsan....


OK jom layan sedikit info tentang Denggi...




Denggi adalah jangkitan virus yang menyebabkan demam. Denggi merupakan salah satu penyakit bawaan nyamuk yang sering berlaku di Malaysia. Ia merupakan masalah kesihatan yang besar pada masa ini.

Bagaimanakah denggi merebak dan adakah ia penyakit bermusim?

Virus denggi disebarkan oleh nyamuk harimau betina (Aedes aegypti). Nyamuk-nyamuk ini membiak di dalam air bertakung dan selalunya menggigit pada hari siang. Oleh itu, seseorang yang digigit oleh nyamuk Aedes boleh mendapat penyakit ini.

Virus denggi tidak bermusim, tetapi pada musim monsun, jumlah kes meningkat sebab cuaca panas dan lembap, dan terdapat air bertakung, di mana nyamuk dapat membiak dengan baik.

Apakah simptom-simptom yang perlu saya kenal pasti?

Denggi pada bayi dan kanak-kanak yang masih kecil selalunya bermula dengan simptom-simptom penyakit virus:
  • demam;
  • hidung berair;
  • batuk;
  • ruam kulit yang ringan.

Kanak-kanak yang lebih besar selalunya mengalami simptom-simptom tipikal sama seperti yang dialami oleh orang dewasa:
  • demam panas;
  • sakit di bahagian belakang mata dan pada sendi-sendi;
  • sakit kepala;
  • ruam kulit bertompok merah dan putih.

Ini mungkin diikuti dengan:
  • kurang selera makan;
  • loya;
  • muntah;
  • gatal di tapak kaki;
  • rasa sangat lemah semasa menghidapi penyakit dan juga lemah selepas sembuh.

Apa yang saya perlu lakukan jika anak saya mempunyai simptom-simptom tersebut?

Jika anak anda menghidapi demam panas yang tidak dapat diubati oleh ubat untuk beberapa hari, dan diikuti dengan ruam kulit atau sakit sendi, hubungi doktor dengan segera sebab rawatan perubatan boleh mengelakkan komplikasi. Oleh sebab simptom denggi dan demam chikungunya adalah seakan-akan sama, doktor anda akan membuat ujian darah untuk mengesahkan diagnosis.

Selalunya, rawatan diberikan untuk mengurangkan simptom-simptom; ubat antiradang untuk sakit sendi dan ubat-ubatan lain untuk menurunkan suhu akan dipreskripsikan. Rehat yang banyak, makanan ringan dan berkhasiat, dan mengelap badan akan membuatkan anak anda berasa selesa.

Jangkitan denggi boleh berlarutan sehingga 10 hari tetapi jika terdapat komplikasi lain seperti pendarahan, mungkin anak anda perlu dimasukkan ke hospital. Pencegahan dan rawatan awal adalah penting sebab jika tidak dirawat, denggi boleh menyebabkan pendarahan, kegagalan ginjal, konvulsi dan kematian bagi kes-kes teruk.

Bagaimanakah saya boleh mengurangkan kebarangkalian anak saya dijangkiti penyakit ini?

Tiada vaksin untuk mencegah denggi dan cara terbaik untuk melindungi anak anda ialah dengan mengambil langkah-langkah pencegahan terhadap nyamuk yang menyebarkan virus tersebut.

Nyamuk membiak di dalam air bertakung dan cuaca yang panas dan lembap, jadi pastikan rumah anda dan kawasan sekitar anda bebas dari air bertakung yang terbuka, tumbuh-tumbuhan mati dan pasu bunga kosong, terutamanya pada musim monsun apabila air hujan tidak dapat mengalir dengan baik. Kebanyakan nyamuk dan serangga memasuki rumah anda pada waktu fajar dan senja. Jadi pastikan semua tingkap dan pintu telah ditutup ketika waktu itu.

Jika anda perlu menggunakan lingkaran elektrik, mat atau pengewap cecair untuk menghalang kemasukan serangga dan haiwan perosak ke dalam bilik, pastikan semua ini dimatikan sebelum bayi anda masuk ke bilik. Alat-alat elektrik yang menggunakan gelombang ultrabunyi dan elektromagnetik untuk menghapuskan serangga perosak juga boleh didapati.

Langkah-langkah pencegahan lain termasuk:
  • Pakaikan anak anda dengan baju berlengan panjang dan seluar panjang, terutamanya apabila dia ke taman atau taman permainan.
  • Pakaian berwarna cerah juga adalah lebih baik daripada pakaian berwarna gelap.
  • Pasang jaringan nyamuk pada tingkap.
  • Gunakan krim dan penyembur berasaskan minyak serai wangi atau penghalau nyamuk jenis herba.
  • Bayi yang lebih kecil dan tidak boleh meniarap lagi boleh diletakkan di dalam kelambu semasa tidur; penghawa dingin juga boleh membantu menghalang nyamuk sebab pintu dan tingkap bilik selalunya akan ditutup.

Walaupun anak anda telah menghidap denggi, ini tidak bermakna ia mempunyai imuniti terhadap tiga virus denggi lain yang berkait rapat. Di samping itu, demam denggi berdarah (DHF), iaitu satu jenis jangkitan yang teruk, selalunya dijangkiti oleh mereka yang sudah sensitif kepada virus denggi. Oleh itu, pencegahan adalah pilihan yang lebih selamat.



Sekian..